A FOODLAB pályázat egy új tanulási módszer bevezetésével azt célozza, hogy növelje az egyetemi hallgatókban a vállalkozási szellemet, és elősegítse innovatív projektek kifejlesztését.
A konzorciumot 11 partner alkotja 4 különböző országból (Franciaország, Magyarország, Olaszország és Spanyolország). A konzorcium célja a tudásmegosztás, a kutatási, fejlesztési és termelési tevékenységek területén új tanfolyamok nyújtásával, valamint az Európai Tudástranszfer Laboratórium létrehozásával.


A FOODLAB pályázat egy új tanulási módszer bevezetésével azt célozza, hogy növelje az egyetemi hallgatókban a vállalkozási szellemet, és elősegítse innovatív projektek kifejlesztését. A konzorciumot 11 partner alkotja 4 különböző országból (Franciaország, Magyarország, Olaszország és Spanyolország). A konzorcium célja a tudásmegosztás, a kutatási, fejlesztési és termelési tevékenységek területén új tanfolyamok nyújtásával. Az Európai Tudástranszfer Laboratórium, melyet egy web-platform támogat, elősegíti a kapcsolatteremtést a hallgatók és az élelmiszer innováció szereplői között, hozzájárulva vállalkozások indításához ebben a szektorban.

A FOODLAB pályázat speciális célkitűzései:

  • A nemzetközi együttműködés javítása a felsőoktatás, a tanfolyami oktatók és egyéb szereplők között: egy megosztott web-platform kerül kifejlesztésre, létrehozva egy közös munkaterületet, ahol tanfolyami anyagok, eszközök és útmutatók lesznek elérhetőek. A résztvevő egyetemek és vállalkozások, szervezetek közötti együttműködés haszonnal jár az európai élelmiszer szektorra új értékek és munkahelyek teremtésével;

  • A vállalkozási kedv erősítése: elméleti és gyakorlati tanfolyamok tartása a hallgatóknak és a vállalkozások munkatársainak, hogy lehetővé tegyék az ötletek és az ipari tapasztalatok egyeztetését. A hallgatók és a vállalatok professzionális segítségben és tanácsadásban fognak részesülni különböző szakemberek bevonásával (termékfejlesztés, szabályozás, szellemi tulajdonjogok, támogatások, stb.), ami támogatja őket innovatív projektek megvalósításában, egészen a koncepció meghatározásától a teljes üzleti terv kidolgozásáig;

  • A felsőoktatás és tanfolyamok nemzetközi terjedésének növelése: minden résztvevő partner hozzáadja saját tudását és tapasztalatait egy egész Európára kiterjedő struktúra létrehozásához, megcélozva az innováció elősegítését;

  • Legjobb gyakorlatok terjesztése: a pályázat egyik legfőbb eredménye egy fehér könyv Európa számára.
Továbbá a nemzetközi együttműködés előnyei továbbterjednek az ECOTROPHELIA versenyen résztvevő egyetemek között is, valamint az európai élelmiszer szövetségek hálózatain , és a SPES Gazdasági Érdekcsoportján keresztül. Mindez segíteni fogja a FOODLAB pályázat eredményeinek megismertetését az élelmiszer- és italiparban, és egyéb szektorokban. Az Európai Tudástranszfer Laboratórium segítségével a FOODLAB pályázat fontos európai élelmiszeripari szereplők bevonásával kíván szakmai kötelékeket létrehozni, amely áthidalhatja az akadémiai és ipari szektor közötti különbségeket.

A felhasználóknak nyújtott előnyök
Diákok és tanárok számára: az egyetemek szabad hozzáférést kapnak, mellyel ingyenesen elérik az összes oktatási anyagot.
Vállalatok/startup-ok: bizonyos tartalmak és adatok elérhetőek lesznek, vállalkozói szellem növelésére, illetve a fiatalok segítésére élelmiszeripari vállalkozásuk elindításában.
Kkv-k/ipar: engedély vagy díj ellenében a feltöltött anyagok többsége elérhetővé válik.

Ipari igények felmérése és centralizációja
A pályázat célul tűzte ki az ipari igények felmérését és centralizációját illetve, hogy elősegítse a kapcsolatteremtést az ECOTROPHELIA verseny résztvevői és az érdeklődő vállalatok között.

Vezető Partner SPES GEIE: “A legfontosabb célunk, hogy hidat teremtsünk az egyetemek és a vállaltok között”.

Új oktatási anyagok, módszerek és szervezetek kidolgozása
Diákok által kivitelezett innovatív ötletekre koncentrálva kíván a pályázat kapcsolatot teremteni az egyetemek és az élelmiszeripar között. Az Európai tudástranszfer platform bevezetése elősegíti az ECOTRPHELIA verseny során már bizonyítottan sikeres oktatási módszer szélesebb körű alkalmazását, illetve továbbfejlesztését.
Vezető Partner ISARA: “Az új oktatási módszerek célja az élelmiszer innovációval foglalkozó egyetemek sikerességének segítése, illetve a hallgatói termékötleteket támogató és felhasználó élelmiszeripari vállalkozások motiválása”.

Közös platform és e-tool-ok kifejlesztése
A cél egy webes platform létrehozása az Európai Élelmiszeripari Innováció Hálózat számára, jelentős korlátozott hozzáférésű területtel, melyen oktatási anyagok és hálózati adatbázisok, valamint on-line kitölthető adatlapok lesznek elérhetőek.

Vezető Partner CCIV: “A specifikus informatikai eszközök és virtuális felületek által meghatározható lesz a pályázat sikeressége és kezdeményezésének fenntarthatósága”.

Európai Tudástranszfer Laboratórium létrehozása
Fontos azon módszerek meghatározása, melyekkel innovatív pályázatok elérhetővé válnak a diákok és kkv-k számára a vállalkozói kedvük fokozása érdekében.

Vezető Partner UCSC: “Fontos az oktatásba és továbbképzésekbe befektetni, hiszen ezek nélkülözhetetlenek a növekedés és versenyképesség növeléséhez. A vállalkozói szellem nem csak új vállalatok létrehozásában játszik fontos szerepet, hanem a fiatalok foglalkoztathatóságához is hozzájárul.”